Malumunuz üzere son dönemde vaka sayılarında artışla kademeli olarak önlemler arttı ve COVID-19 salgını sebebiyle ikinci kez iş yerlerimizi kapattık. Yaklaşık 1 haftadır da evlerimizdeyiz. Bir önceki kapanma döneminde “iş yerleri nasıl kapatılır / kapatılmalıydı?” sorusu temelinde faydalı olabileceğine inandığımız bir içerik oluşturmuştuk. Belki bu yazının henüz başındayken ona da bir göz atmak istersiniz: https://www.servis365.com.tr/pandemi-sonrasi-is-yerlerimiz-bizi-nasil-bekliyor/
Peki iş yerlerimizi doğru şekilde kapatmış olmak, kapılarını tekrar kullanıcılarına açana kadar onu unutmak için yeterli mi? Kapalı iken neler yapabiliriz ya da yapmalıyız? Tam kapanmada sokağa çıkış yasakları, yapılması gereken kontroller için nasıl işyerinize gideceğiniz konusunda büyük bir soru işareti olsa da iş yerini kontrol etmek isteyecekler için bu sorulara cevap veren bir içerik oluşturalım istedik.
Bir iş yeri nasıl kapalı tutulur?
Her ne kadar alınabilecek birçok önlemi alarak iş yerinizi kapattıysanız da bazı sistemler veya cihazlar, hatta mobilyalar ve ürünler ara kontrollere ihtiyaç duyar. Bu sefer yeniden açılış tarihi de belli olarak kapandık ve süre de çok uzun değil ama yine de kapalı kalınan sürede en azından bir kez ara kontrol yapmakta fayda var. Ancak bu ziyaretin de bilinçli ve amaca uygun olarak yapılması gerek ve profesyonel bir kontrol listesi şart. Bu yüzden işe bu listeyi oluşturarak başlamalısınız.
Neleri kontrol etmeliyim?
Kapalı kalınan sürede içerideki havanın değişmemesi, bir süre sonra toz ve rutubetle ağırlaşmasına neden olacaktır. Ofis içindeki kış bahçeniz, yetişkin bitkileriniz de pek fazla gün ışığı göremedikleri bu dönemde biraz yıpranmış olabilirler. Aşağıdaki maddelerden yararlanarak kendi kontrol listenizi oluşturabilirsiniz:
- Giriş kapısı ve dış cephe: İş yerinize girmeden önce giriş kapısını, kepengi ve iş yerinin tüm cephelerini kontrol ederek zorla girme teşebbüsü olup olmadığına bir göz gezdirin. Muhtemelen alarm sisteminiz devrededir ancak aksi bir durum gözünüze çarparsa içeri girmeden güvenlik güçlerini çağırmak, olası hırsızlık durumunda resmi prosedürü doğru şekilde başlatmak için önemli.
- Gaz sızıntısına dikkat: İş yerinizde doğal gazlı veya likit gazlı bir sistem kullanıyorsanız gaz kaçağına karşı temkinli olun. Işığı açmadan önce gaz sensörünün alarm halinde olmadığından ve koku olmadığından emin olun. Aksi bir durum tespit ederseniz kapıyı açık bırakarak çevrenizdekileri uyarın ve ilgili birimlere haber verin.
- Alarm panelleri: İçeri girdiniz, ilk iş olarak alarm ve yangın algılama panellerinizi kontrol edin. Panellerde herhangi bir uyarı olmadığından ve hala çalışır durumda olduklarından emin olun.
- Elektrik panosu önemli: Elektrik panonuzu kontrol edin. Açık durumda bıraktığınız bir sigortanın atık durumda olduğunu fark ederseniz kesinlikle sigortayı kaldırmayın. Sigortalar koruyucu elemanlardır ve arıza yapmadıkça sebepsiz yere atmazlar. Maalesef kemirgenler de zaman zaman elektrik kablolarını menülerine ekleyebiliyor. Yeniden açmadan önce bir teknik uzmana kontrol ettirin.
- UPS’ler: Kesintisiz güç kaynağı (UPS) cihazınızın ekranını kontrol edin. Kısa bir süre cihazınızı dinleyin, herhangi bir sorun olması durumunda cihaz uyarı sesi verir durumdadır.
- Mahali havalandırın: Vakit kaybetmeden yapılacak bir başka iş de mahali havalandırmak. Hava dönüşümünü sağlamak için mümkünse önceliği taze havaya verin. Pencereleri ve kapıyı açın. İş yeriniz AVM, plaza gibi merkezi havalandırma sistemine sahip bir tesis içindeyse ve taze havaya doğrudan erişimi yoksa kapıları açmanız yeterli.
- Klimaları çalıştırmayın: İklimlendirme cihazları yani klimalar genellikle ortamdan veya tavan arasından emiş yaptıkları havayı geri üfler, dolayısıyla taze hava katkısı yoktur. Ayrıca kapalı kaldıkları sürede bir miktar daha tozlandılar belki de nemden dolayı filtrelerindeki bakteri seviyesi arttı. Kontrollerini yaptırmadan cihazlarınızı çalıştırmayın.
- Gün ışığına kavuşturun: Perdeleri açın ve içeri gün ışığı girmesini sağlayın. Sıcaktan etkilenmemeleri için cam cephelerden uzaklaştırdığınız saksılarınızı bir süreliğine de olsa gün ışığına ulaştırın. İş yerinizi terk etmeden önce bu işlemlerin tersini yapmayı unutmayın.
- Bitkiler ve kış bahçesi: Bitkilerinizi sulayın, imkanınız varsa toprağını havalandırın.
- Atık su giderleri: Kahve makinasını da kontrol etmek için kendinize güzel bir kahve demleyebilirsiniz. O sırada su giderlerinizin kurumaya bağlı olarak kötü kokuya sebep olmasını engellemek için giderlerinize 2-3 litre kadar su dökün. Kahvenin demlenmesini beklemek için ideal bir etkinlik.
- Kemirgen ve haşere kontrolleri: İş yerindeki tüm alanları gezerek kemirgen veya haşere belirtilerini araştırın. Tavanda veya ıslak hacimlerde su akıntısı ile ilgili bir belirti olmadığından emin olun. Herhangi olağandışı bir durum tespit ederseniz profesyonellerden destek alın.
- Depo kontrolü: Depoda stoklu durumda bıraktığınız ürünlerinizi kontrol edin, mümkünse havalanmasını sağlayın.
- Aktif ekipman kontrolü: Çalışır durumda bıraktığınız soğuk dolap, buzdolabı veya soğuk oda gibi cihaz veya sistemleriniz varsa uygun şekilde çalıştıklarını ve derecelerini kontrol edin.
İş yerimin kapalı olması nasıl fırsata dönüşebilir?
Çoğu iş yerinde hatta evlerimizde sürekli ertelediğimiz kapsamlı tadilatlar vardır. Özellikle işleyişi etkileyecek, iş gücünden kayıp yaratacak tadilatlar, renovasyonlar sürekli ertelenir. Çünkü söz konusu iş yeri ise, işin durmaması önceliklidir ve zorunlu olmayan, hatta kabul edilebilir oranda kayıp yaratan sorunlar bile ertelenebilir. Ofislerimizde yapacağımız tadilatları hafta sonlarına, mağazalarımızdaki renovasyonları da gecelere sığdırmaya çalışırız. Konu ne olursa olsun her sabah saat 10.00’da mağazayı müşterilere açmak isteriz. Perakende sektöründe işveren, yüklenici veya çalışan herkes bilir ki altın kural mağazanın kapanmaması, satışın durmamasıdır!
İşte iş yerlerinin kapalı kalması bu ertelenen projeleri hayata geçirmek için harika bir fırsat! Zira inşaat ekipleri muafiyet kapsamında. Restoranlar, mağazalar, spor salonları, eğlence merkezleri, alışveriş merkezleri iş rutininde fırsat bulamadığı pek çok iyileştirmeyi bu zorunlu arada hayata geçirdi.
Bu zorunlu arada yapılabilecekler konusunda biraz ışık tutabildiysek ne mutlu bize! Umarız bayram sonrasında çok daha düşük vaka sayıları ile ama yine tedbiri elden bırakmadan döneceğiz. Yazla beraber kapıları tekrar açana kadar, herkese sağlıklı günler!