“Nedir?” yazı dizimize önceki yazımızda söylediğimiz gibi “Koruyucu Bakım Nedir?” ile devam ediyoruz. Ülkemizde “arıza olunca çağırırız” anlayışını kırmak için uzun sürelerdir sabırla anlattığımız bir ihtiyaç “koruyucu bakım”. İşletmenize faydaları neler? Yapılmazsa ne olur? Boşa harcanan bir para mı? Uygulama tipleri neler? Hangi ekipmanlarda uygulanır? Hepsini yazımızda derledik!
Koruyucu bakım, herhangi bir ekipmanın arızalanma ihtimalini düşürmek ve sürekli çalışır durumda tutabilmek için yapılan bakımdır. Bu bakımlarda ekipmanlar sistematik bir şekilde kontrol edilir ve büyük problemlere sebep olabilecek küçük problemler tespit edilerek giderilir.
Farklı ekipmanların bakımları farklı biçimlerde yapılır. Bu sebeple tüm bakımların uzman kişilerce yapılması, bakımın etkinliğini arttıracaktır.
Ekipmana göre periyodik olarak temizlik, yağ değişimi, ayarlamalar, parça değişimleri, tamiratlar ya da revizyonlar yapılabilir.
Koruyucu Bakım Tipleri Nelerdir?
Koruyucu bakımlar zaman bazlı ya da kullanım bazlı olarak planlanabilir.
Kullanım bazlı bakıma örnek olarak otomobilleri verebiliriz. Otomobillerde bakım kalemlerinin çoğu gidilen kilometreye göre planlanır.
Zaman bazlı bakımlara da klima ve havalandırma sistemleri örnek verilebilir. Bu cihazlar her gün aynı şekilde çalıştığı için yapılacak bakımlar belli zaman aralıklarına programlanabilir. Pek çok iklimlendirme cihazı için minimum 4 sefer/yıl bakım yapılması tavsiye edilir.
Koruyucu Bakım Hangi Ekipmanlarda Uygulanır?
Koruyucu bakım kritik operasyonel rolü olan, zamanla arıza çıkarmaya meyilli ve bu arızaların bakımla önlenebileceği ekipmanlarda yapılmalıdır.
Örneğin sadece elektronik devre kartından oluşan bir ekipmana önleyici bakım yapmak pek mümkün değildir. Ancak devre kartı, akü ve fanlardan oluşan bir UPS cihazını düşündüğümüzde zamanla toz tutacak ve ısınma sebebiyle akü ömrü etkilenecek ve arızalanmaya meyilli hale gelecektir.
Başka bir örnek olarak içinde hareketli fanların bulunduğu ve ortamdan hava çeken bir klimayı düşünelim. Ortamdan çekilen hava filtreleri tıkayacak, azalan hava akışı motorun zorlanmasına sebep olacak ve hem cihaz performansını düşürecek hem de motor arızası riskini arttıracaktır. İşte bunun gibi durumlarda koruyucu bakım çalışması yapılmalıdır.
Koruyucu Bakımın İşletmenize Faydaları Nelerdir?
Koruyucu Bakım Hizmeti Nereden Alabilirim?
Koruyucu bakım alanında yetkin, sisteme ve cihazlara hakim ekiplerce yapılmalıdır. Standardına uygun olmayan şekilde yapılacak bir bakımdan verim alınamayacağı gibi, bakımsızlıktan daha büyük riskler oluşabilir. Bu sebeple ekipmanlarınızın koruyucu bakımları için profesyonel ve kurumsal firmalardan destek almalısınız. Perakende mağazaları ve ofislerdeki koruyucu bakım uygulamalarımız için: https://www.servis365.com.tr/hizmetlerimiz/
Bir sonraki yazımızda “UPS Nedir?” sorusunu cevaplarken buluşmak üzere, hoşçakalın!