Mağazalarda, pek çok ofiste ve hatta bazı konutlarda kış aylarında ısınmak için yalnızca klimalar kullanılıyor. Yaz aylarında olduğu gibi, kış aylarında da cihazlardan en yüksek verimi almak ve istediğimiz konfor şartlarını yakalamak için dikkat etmemiz gereken bazı konular var. Özellikle VRF, split klima gibi dış üniteli sistemleri kullanırken uygulanabileceğiniz bazı önlemlerle, sertleşen açık hava koşullarının cihazlarınızı daha az etkilemesini sağlayabilirsiniz. Umarım sizler bu yazıyı sıcak ofislerinde, dışarıda yağan karı izlerken kahvenizi yudumlayarak okuyanlardansınızdır. Durum böyle değilse, kış aylarında klima kullanımı ile ilgili püf noktalar ve sık yapılan hatalar için bir göz atmanızda fayda var 😊
Öncelikle iklimlendirme sistemlerinin kapalı mahallerin hava şartlandırmasını sağlamak üzer kurulduğunu unutmayalım. Isıtmak istediğimiz mahal ile dış mahaller arasında ısı transferini önlemek önceliğimiz olmalıdır.
ısıtma konforunu düşüren temel etkenler olarak sayılabilir. Sağlıklı bir mahalde ortalama çalışma sıcaklığı 20-24 ⁰C kabul edilmektedir. Klima ile ısınma sağlanan mahallerde mahal sıcaklığının 14 ⁰C’nin altına düşmesi, istenen konforu sağlama konusunda dezavantaj oluşturmaktadır. Peki klimalardan daha iyi ısıtma verimi almak için ne yapmalısınız?
Klima kullanımında yaz aylarında olduğu gibi, yanlış bilgi veya dikkatsizlik kaynaklı bazı hatalar yapıyoruz. En sık yapılanlar;
Merak edilen sorular:
Genel olarak bazı merak edilen soruları şöyle özetledik;
Belirtilen genel yönlendirmelere uymama rağmen cihazımdan mahalde ideal konfor şartlarını (20-24 ⁰C) sağlayamıyorum. Sorun ne olabilir?
Cihazın kullanımı ile ilgili yönlendirmelere uymanıza rağmen mahalde istenilen konforu yakalayamıyorsanız bunun pek çok nedeni olabilir. Cihazların bakımsız olması, gaz eksikliği, yetersiz izolasyon, hava kaçaklarının fazla olması, cihaz termostatlarının yanlış konumda olması başlıca nedenler olarak sayılabilir. Uzman bir teknik ekipten sorunun tespitini istemelisiniz.
Klimam çalışmıyor, kumanda da Defrost uyarısı var. Defrost nedir?
Defrost durumu, esasen bir arıza değildir. Hava soğutmalı Heat Pump ve Heat Recovery sistemlerde, yoğun çalışmaya bağlı olarak dış ünitenin aşırı soğuması sebebi ile donmayı engellemek için otomatik olarak devreye giren bir operasyon modudur. Cihaz ideal çalışma koşullarını yakaladığında otomatik olarak defrost modundan çıkar. Defrostu önlemek veya sıklığını azaltmak için yukarıda saydığımız kullanım talimatlarına uymalısınız. Cihazın yüksek ve yoğun olarak çalışmasını azaltmak, defrost sıklığını düşürür.
Defrost uyarısı kayboldu, klimam çalışmaya başladı ancak sıcak hava üflemiyor. Sorun ne?
Defrost modundan sonra öncelikle klimanızın iç ünite fanı devreye girer ve cihaz çalışma ön hazırlığına geçer. Bu süreçte klimanız yalnızca iç ortam havasını çevirir, yani ısıtma yapmaz. Bu süre 10-15 dk kadar sürebilir. Bu süre sonunda da ısıtma başlamaz ise bazı durumlarda cihazın resetlenmesi sorunu çözebilir.
Ülke genelinde ve İstanbul’da hava sıcaklığının özellikle geceleri sıfırın altında seyrettiği şu günlerde, klimalarınızdan maksimum verimi alabilmeniz için yapabileceklerinizi özetlemeye çalıştık. Özellikle önümüzdeki 1 hafta boyunca devam edecek ağır kış şartlarında yönlendirmelere uymanız iş yerlerinizdeki konforu arttıracaktır. Kullanımdaki tüm yönlendirmelere uymanıza rağmen sorun devam ediyorsa, bize ulaşabilirsiniz.