Hayatımıza birdenbire giren ve epey hızla yayılan COVID-19 salgını sebebiyle iş yerlerimizi apar topar kapattık. Uzunca bir süredir de evlerimizdeyiz. Hatta pek çoğumuz çalışma koltuğumuzu özlemle yad eder haldeyiz. Bir önceki yazımızda “iş yerleri nasıl kapatılır / kapatılmalıydı?” sorusu temelinde faydalı olabileceğine inandığımız bir içerik oluşturmuştuk. Belki bu yazının henüz başındayken ona da bir göz atarak başlamanız daha yararlı olabilir: “link”
Peki iş yerlerimizi doğru şekilde kapatmış olmak, kapılarını tekrar kullanıcılarına açana kadar onu unutmak için yeterli mi? Kapalı iken neler yapabiliriz ya da yapmalıyız? Emin olun, hayatlarımızdan pandemiye kaptırdığımız bu süre, iş dünyası için yalnızca kayıplar yığını değil.
Bir iş yeri nasıl kapalı tutulur?
Her ne kadar alınabilecek birçok önlemi alarak iş yerinizi kapattıysanız da bazı sistemler veya cihazlar, hatta mobilyalar ve ürünler ara kontrollere ihtiyaç duyar. Bu kontroller için mümkünse her 10 günde bir iş yerlerinin ziyaret edilmesinde fayda var. Sosyal mesafe kurallarına uyarak ve kişisel korunma önlemlerini alarak yapacağınız yarım saatlik bir ziyaret, her şeyin yolunda olduğuna emin olmanız için yeterli olacaktır. Ancak bu ziyaretlerin de bilinçli ve amaca uygun olarak yapılması gerek. Tabii ki gitmişken koltuğunuzla hasret giderecek, kahve makinasının performansının hala yerinde olduğundan da emin olacaksınız ama yapılacaklar bunlarla sınırlı değil. Bu ziyaretleri yapacak kişinin de profesyonel bir kontrol listesine sahip olması şart. Bu yüzden işe yine bir kontrol listesi oluşturarak başlamalısınız.
Neleri kontrol etmeliyim?
İş yeriniz günlerdir kapalı ve havasız şekilde sizi bekliyor. Özellikle içerideki havanın değişmemesi, bir süre sonra toz ve rutubetle ağırlaşmasına neden olacaktır. Ofis içindeki kış bahçeniz, yetişkin bitkileriniz de pek fazla gün ışığı göremedikleri bu dönemde fotosentezden çok solunum yaptılar karbondioksit oranını biraz daha arttırdılar. Peki neleri kontrol etmelisiniz? Aşağıdaki maddelerden ve daha önce oluşturduğunuz kapanış uygulama listenizden yararlanarak kendi kontrol listenizi oluşturabilirsiniz:
İş yerimin kapalı olması nasıl fırsata dönüşebilir?
Çoğu iş yerinde hatta evlerimizde sürekli ertelediğimiz kapsamlı tadilatlar vardır. Özellikle işleyişi etkileyecek, iş gücünden kayıp yaratacak tadilatlar, renovasyonlar sürekli ertelenir. Çünkü söz konusu iş yeri ise, işin durmaması önceliklidir ve zorunlu olmayan, hatta kabul edilebilir oranda kayıp yaratan sorunlar bile ertelenebilir. Ofislerimizde yapacağımız tadilatları hafta sonlarına, mağazalarımızdaki renovasyonları da gecelere sığdırmaya çalışırız. Konu ne olursa olsun her sabah saat 10.00’da mağazayı müşterilere açmak isteriz. Perakende sektöründe işveren, yüklenici veya çalışan herkes bilir ki altın kural mağazanın kapanmaması, satışın durmamasıdır!
İşte iş yerlerinin kapalı kalması bu ertelenen projeleri hayata geçirmek için harika bir fırsat! Amerika Birleşik Devletleri’ndeki pek çok zincir veya butik perakendeci bu süreci yenilenmek için değerlendiriyor. Restoranlar, mağazalar, spor salonları, eğlence merkezleri, alışveriş merkezleri iş rutininde fırsat bulamadığı pek çok iyileştirmeyi bu zorunlu arada hayata geçirdi.
gibi “bunu yapmak için birkaç gün kapatmamız lazım” dediğiniz ne varsa yapmak için şimdi yeterli zaman var. Tüm bunların yanında COVID-19 ile hayatımıza giren “sosyal mesafe” kavramı hayatımızda bir süre yer edinecek gibi. Bu da iş yerlerimizin “sosyal mesafe” ve salgın kurallarına göre yeniden düzenlenmesi anlamına geliyor. Halihazırda işletmeler yeterince kapalı kaldı. Yavaş yavaş normale dönme sinyalleri aldığımız şu günlerde bu düzenlemeleri de açılış sonrasında bırakmamak, fırsatı kaçırmamak gerek.
Evet, COVID-19 pandemisi pek çok şeyi yeniden sorgulamamızı sağladı, belki bir kısmını da geri dönüşü olmamak üzere değiştirecek. Ama hayat ve dolayısıyla iş devam ediyor, devam edecek. Bu süreci en iyi şekilde değerlendirenler de yeniden start verildiğinde 2-3 adım önde başlayacak. Alfred de Musset’in dediği gibi, “Bütün zorlukların ortasında, fırsatlar yatar.”